ANNAS BRÄSERADE SÖNDAGSSTEK

6 port

  • 1 kg Hälsingestintan® fransyska, rostbiff eller ytterlår
  • 2 msk smör
  • 5 dl köttbuljong
  • 2 msk soja
  • 1 msk vinäger
  • 1/2 tsk timjan
  • 1 gul lök
  • 4 morötter
  • 5 dl sky
  • 3 msk vetemjöl
  • 1 dl mjölk
  • 2 tsk salt
  • 3 krm vitpeppar
  1. Hetta upp smöret i en stekpanna eller stekgryta och bryn steken på båda sidor. Salta och peppra.
  2. Häll över buljong, soja, vinäger och timjan. Lägg lock på och sjud ca 30 min.
  3. Vänd steken, sätt i en köttermometer och stek tills innertemperaturen visar 58°. Låt steken vila ca 15 min innan den skärs upp.
  4. Skala lök och morot, skär i grova bitar, bryn i smör. Lägg i grytan efter 30 min.
  5. Till såsen: Sila skyn från steken, mät upp och häll den i en kastrull. Blanda mjöl och mjölk och vispa ner. Låt såsen sjuda 5 min. Smaka av med salt och peppar.