#Etisk högrevsgryta

Här hittar du receptet på den mustiga höstgrytan, gjord på vår etiska högrev, som serverades vid vår presskonferens torsdagen den 19/11. Receptet är framtaget av den prisbelönte krögaren och TV-profilen Fredrik Eriksson.

MUSTIG HÖSTGRYTA MED ROSTADE ROTFRUKTER, CHILI OCH SVAMP

4 personer

800 g Hälsingestintan® högrev
1 Gul Lök
½ röd chili
1 vitlöksklyfta
1 citron
1 msk tomatpuré
½ tsk torkad timjan
½ tsk kummin
10 st champinjoner eller motsvarande mängd annan svamp
3 dl rött vin
2 stora morötter
2 palsternackor
½ rotselleri
10-12 steklökar

 

  • Putsa köttet fritt från stora senor och fett, lämna gärna lite fett kvar på köttet.
  • Skär ner köttet i bitar 1,5 x 1,5 cm. Skala och hacka löken.
  • Skär ner svampen i mindre bitar.
  • Bryn köttet i stekpanna i omgångar så att det verkligen steker och inte kokar i pannan. Tillsätt löken i slutet av stekningen och avsluta stekningen med tomatpuré.
  • När allt kött är brynt så lägg det i en kastrull och slå på vin, svampen och finhackad chili, vitlök, timjan och kummin. Riv över citronskalet och pressa i saften. Fyll på med vatten tills det täcker köttet och koka det mört ca: 1,5-2 timmar.
  • Skär ner rotfrukter och steklök i mindre bitar och rosta i varm ugn med salt, peppar och olivolja tills de fått färg och är mjuka. Tillsätt i grytan när köttet är mört.
  • Red av med Maizena och smaka av med salt och svartpeppar.
  • Servera gärna med nybakt lantbröd, creme fraiche och rikligt med hackad persilja