HÄLSINGESTINTANS KALV I DILLSÅS

4 port

  • 1 kg Hälsingestintan kalvbog eller kalvstek
  • 1 st gul lök
  • 4 st motötter
  • 1 knippe dill (plockas, använd stjälkarna till buljongen och kvistarna till såsen sen)
  • 1 buljongtärning av ljus sort
  • 1 msk salt
  • Några pepparkorn
  • 2 liter vatten

Dillsås

  • 1 rejäl klick smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 5 dl buljong/kokspad
  • 1 dl vispgrädde
  • 2 msk matättika 12%
  • 2 msk socker
  • Salt & peppar
  • Dillkvistar, klippta eller skurna
  1. Putsa och tärna kalven. Skala och tärna lök och morötter. Krossa dillstjälkarna med baksidan av kniven.
  2. Lägg kött, grönsaker, buljong och kryddor i en gryta och häll på vatten.
  3. Koka upp och låt sjuda i 1 timme eller tills köttet är mört. Skumma noga under tiden. Ta upp köttet och sila buljongen.
  4. Smält smöret i en kastrull, sikta vetemjölet över och vispa ordentligt.
  5. Slå på buljongen och vispgrädden. Koka upp och låt puttra några minuter, smaksätt med ättika och socker, salt och peppar.
  6. Lägg i köttet i såsen och låt allt bli varmt.
  7. Lägg i dillkvistarna sist av allt för att behålla den vackra gröna färgen. Servera med kokt potatis.