HÄLSINGESTINTANS PEPPARROTSKÖTT

4 port

  • 1 kg Hälsingestintan hängmörad högrev, bog eller ytterlår
  • 1 st gul lök
  • 2 st morötter
  • 1 buljongtärning av ljus sort
  • 1 msk salt
  • Några pepparkorn
  • 2 liter vatten

Pepparrotssås

  • 1 rejäl klick smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 5 dl buljong/kokspad
  • 1 dl vispgrädde
  • En rejäl bit riven pepparrot
  1. Putsa och tärna köttet. Skala och tärna lök och morötter.
  2. Lägg kött, grönsaker, buljong och kryddor i en gryta och häll på vatten. Koka upp och låt sjuda i 1 timme eller tills köttet är mört. Skumma noga under tiden.
  3. Ta upp köttet och sila buljongen.
  4. Smält smöret i en kastrull. Sikta vetemjölet över och vispa ordentlig.
  5. Slå på buljongen och vispgrädden. Koka upp och låt puttra några minuter, smaksätt med den rivna pepparroten.
  6. Lägg i köttet i såsen och låt allt bli varmt.
    Servera med kokt potatis.