HÖGREVSGRYTA MED COGNAC

4 port

  • 1 kg Hälsingestintan högrev
  • 2 gula lökar
  • 5 vitlöksklyftor
  • 1 msk rapsolja
  • 100 gr smör
  • 2 tsk paprikapulver
  • 1 tsk curry
  • 1 tsk stött/krossad torkad grönpeppar
  • 1 msk strösocker
  • 1 msk tomatpuré
  • 2 dl rött vin
  • En skvätt cognac
  • 2 msk vetemjöl
  • 5 dl köttbuljong
  • 3 dl vispgrädde
  • Färsk bladpersilja
  • Salt & peppar
  1. Skär högreven i mindre bitar, finhacka lök och vitlök. Bryn köttet på högvärme i en gjutjärnsgryta med rapsolja till en rejäl stekyta. Tillsätt lök och vitlök, låt steka med i cirka 1 min. Lyft ur allt och låt vila.
  2. Sänk värmen, tillsätt smöret och låt det smälta. Tillsätt paprika, curry och grönpeppar, låt smakerna utvecklas. Höj värmen och tillsätt socker, låt det nästan börja smälta och bli brunt på vissa ställen. Tillsätt nu mjöl, tomatpuré, vin, buljong, cognac och grädde under omrörning. Koka upp och småputtra i cirka 15 min. Blir såsen för tjock späd med vatten, buljong eller grädde. Smaka av.
  3. Tillsätt köttet till såsen och låt allt småkoka under lock i ca 45 min. Smaka så köttet är mört, koka annars vidare en stund till. Var noga med att förhållandet kött/sås är bra. Känns grytan för såsig, sila av sås
    och spara. Hacka persiljan grovt och tillsätt precis innan grytan är färdig. Avsluta med att smaka av ordentligt. Servera med kokt potatis, inlagd gurka, gelé, lingon, och sallad.