Surdegssmörgås med rostbiff
Surdegssmörgås med rostbiff

Surdegssmörgås med rostbiff

    Rostbiffen

    Rostbiffen kan du tillaga i ugn eller på grillen.

    Ta fram köttet minst en halvtimme innan du börjar tillagningen. Salta och peppra strax innan.

    Väljer du att tillaga köttet i ugnen så stek köttet på alla sidor i en stekpanna först. Stek på hög värme bara så att det blir en fin yta på köttet. Lägg sedan köttet i en ugnsfast form och sätt in i nedre delen av ugnen som du har förvärmt till 125°C. Använd gärna en termometer för ett säkert resultat, den sätter du i den tjockaste delen av köttet.

    Låt gå i ugnen ca 1-1 1/2 h. Vid 55°C är köttet rött, 60°C rosa och vid 65°C är köttet genomstekt.

    Väljer du at grilla köttet så tänker du likadant, fräs på lite varmare i början för att få en fin yta. Fortsätt tillagningen mer passivt på grillen där det inte är lika varmt. Sätt på locket och grilla till önskad temperatur.

    Låt köttet svalna minst 10 min och skär sedan skivor i önskad tjocklek.

     

    Kronärtskockscreme

    1 burk Kronärtskockshjärtan

    1 vitlöksklyfta

    2 tsk saft av citron

    Olivolja

    Salt & Peppar

    Mixa kronärtskockan och vitlöken, Tillsätt olivolja till önskad konsistens. Smaka av med citronsaft, salt & peppar.

     

    Gremolata

    2 dl finhackad bladpersilja

    1,5- 2 dl god olivolja

    5 finhackade vitlöksklyftor

    ev. rivet skal av 1 citron

    Blanda alla ingredienserna så har du en fräsch och smakrik sås.

     

    Tomatpesto

    1 burk soltorkade tomater

    2 vitlöksklyftor

    1 kruka basilika

    1 dl olivolja

    Salt

    Mixa alla ingredienserna tillsammans, smaka av med salt.

     

    Servera gärna på ett surdegsbröd med färska grönsaker såsom tomat, sallad och paprika.