Styckningsschema

Ett biffdjur styckas i flera detaljer som alla är olika vad gäller tillagning och smakupplevelser. Vi på Hälsingestintan menar att framdelsköttet är det mest bortglömda. Där finns bitar som är väldigt prisvärda och ger så många fler möjligheter att skapa varierande rätter än delarna i mitten och längre bak på djuret. Vi tänker på soppor, grytor, kalops och andra läckerheter. Mitt på djuret finns dom mest exklusiva detaljerna som filén, entrecôten och biffen. Längre bak sitter bland annat rostbiffen och fransyskan.

  • Bog/Märgpipa kommer från främre delen av djuret, har en fyllig smak och passar till grytor av olika slag används även med fördel till slottsstek eller tjälknöl.
  • Bringan är ett kött som har korta köttfibrer och blir fantastiskt smakrikt och mört att koka mustiga grytor på, som t.ex. kalops och pepparrotskött.
  • Entrecôte är en mycket mör del av ryggen som passar bra att grilla eller steka i skivor.
  • Flanksteken är ganska tunn och har längsgående köttfibrer. Den passar bra att helstektas i ugn eller på grillen. När den är färdig så skär den lite på skrå tvärs över köttfibrerna så blir det snygga och möra skivor.
  • Fransyska är ett bakdelskött som kommer från låret och är en klassiker att använda till nötstek eller tärnas till finare grytor.
  • Högrev kommer från främre delen av ryggen. Det är ett mjukt kött med djup smak. Passar utmärkt till mustiga långkok som kalops, Boeuf Bourguignon och köttsoppor. Låt dig inspireras av recepten på vår hemsida.
  • Innanlåret är en stor fin och mör muskel med låg fetthalt. Passar bra att göra en lyxig nötstek av, men även till snabblagade rätter som lövbiff i tunna skivor eller t.ex. biff stroganoff.
  • Nötlägg är ett magrare alternativ till fläsklägg. Benet och benmärgen sitter kvar vilker ger smak och maträtter rika på kalcium.
  • Oxfilén är den möraste delen på djuret, passar utmärkt att stekas eller grillas i skivor men passar även till exklusiva klassiker som tournedos, råbiff, Biff Rydberg och carpaccio. Låt dig inspireras av recepten på vår hemsida.
  • Rostas är en mörare del av rostbiffen som kommer från bakdelen av djuret. Passar utmärkt att tillaga både hel och i skivor grillad eller stekt. Passar även bra till fondue och Biff Rydberg.
  • Rostbiff kommer från bakdelen av djuret. Passar utmärkt att tillaga som en finare nötstek men går även att grilla eller steka i skivor. Kan med fördel användas till biff stroganoff.
  • Rullen passar att rimmas samt långkokas. Färsk rulle passar även att tillaga i ugn på samma sätt som rostbiff och serveras som rumpstek med fylliga mustiga såser. Skär köttet med fördel lite på snedden och tvärs över muskeltrådarna.
  • Ryggbiff är en mör detalj som kommer från mittersta delen av ryggen. Passar bra att grilla eller steka i skivor men även utmärkt att helstekas i ugn. Köttet är smakrikt i sig och salt och peppar som kryddning räcker bra.
  • Ytterlår är ett bakdelskött som kommer från låret, passar utmärkt till att laga grytor och rullader och till exempel gulasch och sjömansbiff. Låt dig inspireras av recepten på vår hemsida.

#SVENSKTKÖTT KÖTTSKOLA

På Svenskt Kötts Köttskola kan du enkelt lära dig mer om att välja, laga och hantera kött. Vill du ha koll på kött och näring eller fördelarna med det svenska köttet finns det där också.

Klicka här för att besöka deras köttskola