SARA OCH GÖRAN RYDÉN

Norrevångs Gård

Ligger vid Stenestad by högst uppe på vackra Söderåsen i nordvästra Skåne omgiven av Sveriges största bokskogar. Naturen är mycket stenrik och kuperad och det rikliga regnandet gör att enbart nötköttsproduktion är lämpligt som produktionsform. De fina betesmarkerna med stora naturvärden sköts effektivt med våra kor vilka är korsningar mellan Hereford och röd Aberdeen Angus en kombination som ger lugna hornlösa djur med utmärkta modersegenskaper och mycket gott kött helt utan kraftfoder.

Under vinterperioden går alla djur i stora lösdriftboxar med halmbädd och har fri tillgång till grovfoder samt mineraler. Allt foder producerar vi själva med egna maskiner. Vi har inte ekologisk produktion men klimatsmart och utnyttjar de förutsättningar som är bäst för oss. Det viktigaste är god skötsel och bra foder till djuren vilket de besvarar med mycket god hälsa och utmärkta produktionsresultat år efter år. Vi är stolta och glada att få Hälsingestintan att ombesörja slakten här hemma på gården, en faktor vi anser ytterligare befäster djuromsorgen här på Norrevång och som ger konsumenterna bättre kött.

Besättning:

  • 90 kalvande kor
  • 3 avelstjurar
  • 80 ungdjur

De flesta kor baldies dvs korsningar mellan Red Angus och Hereford där Angusinslaget hela tiden ökar , nu 75-88 %. Nåra renrasiga Red Angus och så har vi Sveriges första besättning av Stabiliser via embryotransfer. Stabiliser är en kombinationsras med Simmental-Angus på fadernet och Hereford –Gelbvieh på mödernet, utvecklad på Nevada State University för att få fram den mest ekonomiska dikorasen. Små kalvar = lätta kalvningar, pigga kalvar= låg kalvdödlighet, små kor 650 kg = låg underhållskostnad, god mjölkproduktion = god tillväxt på kalvarna, hög fertilitet kalvar in vid 24 månaders ålder.  Mycket god foderomvandlingsförmåga slaktar in på 350 kg på 14-15 mån (tjur) stut på 17-18 mån.