FAVORITRECEPT

Vi på Hälsingestintan älskar gott kött! Att äta en kötträtt där man vet var råvaran kommer ifrån och som är noga utvald och står för goda värden är en fröjd. Då står matglädjen högt i tak!

Här ser ni några av våra favoriter. Våra recept är säkerställda och provlagade av vår matkreatör Anna Stegs. Vid frågor som rör recept, tveka inte att höra av dig till anna@halsingestintan.se

TILLAGNINGSTIPS

Grilla kött
Ta fram köttet ur kylen ca 30 min innan det ska grillas. Tänd grillen i god tid, det tar cirka 20-30 minuter att utveckla en bra grillglöd. Kolen skall vara grå med en synlig glöd. Torka av marinaden från köttet, om den droppar ner i glöden slår det upp flammor och det blir bränt. Välj kött med insprängt fett, såsom Hälsingestintan entrecôte, biff eller högrev. Gallret ska vara riktigt hett när du lägger på köttet. Använder du träspett så blötlägg dem ett tag i förväg så tar de inte eld så lätt.

Steka kött
Ta fram köttet så det hinner bli rumstempererat innan stekningen. Torka av köttet så ytan är torr. Salta och peppra före stekning. Väljer du att steka i smör så blanda med olja för smöret bränns annars upp i den höga temperatur som du måste ha för bästa smakresultat. Använd gjutjärns-stekpanna (teflonpannor får inte upp tillräcklig värme) och högst cirka 2 cm tjocka skivor. Täck bara halva eller högst 2/3 av pannans yta. Lägg inte i köttet förrän pannan är maximalt het. Stek 30-60 sekunder på varje sida på hög värme. Vänd tillbaks till första sidan och flytta pannan från värmen. Låt eftervärmen steka klart. Detta blir en mediumstekning. Lyft köttet från värmen och låt kryddsmör eller en läcker sås toppa resultatet.

Koka kött
Använd ett lagom stort kärl, köttet ska ligga trångt i kastrullen. Koka upp vattnet innan så blir det mindre skum. Tillsätt kryddor och salt. Skumma under tiden, sjud under lock  tills köttet är mört.
Låt sedan köttet svalna i buljongen. Buljongen kan sedan silas av och användas som bas till en god sås om man vill. Koktid för Hälsingestintans kött är ungefär 45 minuter om man kokar tärningar och 1,5-2 timmar om man kokar en hel bit på cirka 1 kg. Vanlig kryddning vid kokning av kött är förutom salt, vitpepparkorn, lagerblad, timjan, morötter och lök. Man kan naturligtvis variera efter eget tycke. Vanliga detaljer för kokning är: högrev, bog, bringa, ytterlår, nötrulle.

HÄR HITTAR DU VÅRT KÖTT

PRENUMERA PÅ VÅRT NYHETSBREV!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du information om kommande gårdsförsäljningar, inspirerande tips och recept direkt i mailen.

Prenumera

Personuppgiftslagen (PUL) finns för att skydda den personliga integriteten
när det gäller lagring och behandling av personuppgifter. Vi följer naturligtvis den.