TILL BORDS

TILL BORDS

LANDLEYS KÖK

Den stora matinspiratören Madeleine Landley som är en av Sveriges största matbloggare har tagit fram detta härliga recept på Nötfärsbiffar med parmesanost. Att samarbeta med Madeleine är enkelt då hon håller en hög klass på alla delar i sitt arbete från att ta fram inspirerande recept till högklassiga bilder. På hennes blogg hittar ni massor av uppslag i allt från vardagsmat/festmat, dryckestips till fiffiga tips och metoder i köket.

Förutom en gedigen kunskap inom matlagning så är Madeleine en medveten kock som värnar för djurens bästa, miljömedveten och tillhör den växande skaran som värdesätter spårbarheten på produkten. Att vi kan följa ledet hela vägen från gård till gaffel. Det är ett privilegium att få samarbeta med henne.

Madeleines blogg hittar ni på https://www.landleyskok.se/.

 

Nötfärsbiffar med parmesanost, äppeltzatziki och ugnsgrönsaker

4 personer

 

Ugnsgrönsaker:

700g småpotatis

4 morötter

1 kg rödbetor

salt, peppar

1/2 kruka timjan

 

Nötfärsbiffar med parmesanos:

2 ägg

1 dl pankoströbröd

1/2 liten gul lök

100g parmesanost

salt, peppar, oregano

500g nötfärs

 

Äppeltzatziki:

20 cm gurka

1 rött äpple

5 dl grekisk yoghurt

1 tsk vitlökspulver

1 tsk lökpulver

 

 

 

  1. Gnugga potatisarna rena och halvera dem. Skala och skär rödbetor till kvartar. Ha ner potatis och rödbetor i en ugnsform, spraya med smör och krydda. Ställ in i 225°C 20 minuter. Skär morötterna till mindre bitar. Ha ner dem i ugnsformen och ställ in den ytterligare 30 minuter. Riv över färsk timjan innan servering.

 

  1. Vispa upp äggen och blanda med ströbrödet. Låt svälla några minuter. Riv löken och tärna parmesanosten smått. Blanda ner lök och ost i äggblandningen. Krydda ordentligt och blanda sedan med färsen. Forma till biffar och stek dem i smör – gärna i en grillpanna.

 

  1. Riv gurkan på de stora hålen på ett rivjärn. Ha ner gurkrivet i ett durkslag, krama ur så mycket vätska det går. Salta gurkrivet och låt överflödig vätska rinna av i durkslaget under några minuter. Riv äpplet och blanda med gurka och grekisk yoghurt. Smaka av med vitlökspulver, lökpulver och eventuellt mer salt om det behövs.

 

Recept av: Madeleine Landley, Landleys kök

 

LÄR DIG MER OM DE OLIKA STYCKNINGSDETALJERNA

Ett biffdjur styckas i flera detaljer som alla är olika vad gäller tillagning och smakupplevelser. Klicka här för att lära dig mer om alla styckningsdetaljer.

 

TILLAGNINGSTIPS

Grilla kött
Ta fram köttet ur kylen ca 30 min innan det ska grillas. Tänd grillen i god tid, det tar cirka 20-30 minuter att utveckla en bra grillglöd. Kolen skall vara grå med en synlig glöd. Torka av marinaden från köttet, om den droppar ner i glöden slår det upp flammor och det blir bränt. Välj kött med insprängt fett, såsom Hälsingestintan entrecôte, biff eller högrev. Gallret ska vara riktigt hett när du lägger på köttet. Använder du träspett så blötlägg dem ett tag i förväg så tar de inte eld så lätt.

Steka kött
Ta fram köttet så det hinner bli rumstempererat innan stekningen. Torka av köttet så ytan är torr. Salta och peppra före stekning. Väljer du att steka i smör så blanda med olja för smöret bränns annars upp i den höga temperatur som du måste ha för bästa smakresultat. Använd gjutjärns-stekpanna (teflonpannor får inte upp tillräcklig värme) och högst cirka 2 cm tjocka skivor. Täck bara halva eller högst 2/3 av pannans yta. Lägg inte i köttet förrän pannan är maximalt het. Stek 30-60 sekunder på varje sida på hög värme. Vänd tillbaks till första sidan och flytta pannan från värmen. Låt eftervärmen steka klart. Detta blir en mediumstekning. Lyft köttet från värmen och låt kryddsmör eller en läcker sås toppa resultatet.

Koka kött
Använd ett lagom stort kärl, köttet ska ligga trångt i kastrullen. Koka upp vattnet innan så blir det mindre skum. Tillsätt kryddor och salt. Skumma under tiden, sjud under lock  tills köttet är mört.
Låt sedan köttet svalna i buljongen. Buljongen kan sedan silas av och användas som bas till en god sås om man vill. Koktid för Hälsingestintans kött är ungefär 45 minuter om man kokar tärningar och 1,5-2 timmar om man kokar en hel bit på cirka 1 kg. Vanlig kryddning vid kokning av kött är förutom salt, vitpepparkorn, lagerblad, timjan, morötter och lök. Man kan naturligtvis variera efter eget tycke. Vanliga detaljer för kokning är: högrev, bog, bringa, ytterlår, nötrulle.

HÄR HITTAR DU VÅRT KÖTT

Vårt sortiment finner du i välsorterade livsmedelsbutiker. Vilka butiker som tagit in Hälsingestintan under den senaste veckan hittar du i vår butiks-sök.
Klicka här för att hitta en butik nära dig

Butikerna kan själva beställa hem vårt kött via sina datasystem, så fråga gärna personalen om du inte hittar vårt sortiment i din butik, eller hör av dig till oss så hjälper vi dig gärna! Du når oss på telefon 0651-310 31 eller kontakt@halsingestintan.se