Våra produkter

Hälsingestintan Gårdsnöt

Hälsingestintan Gårdsnöt

Vårat kött kommer alltid från utvalda svenska gårdar och från djur som inte utsätts för stressande transporter. Vi utför inga industriella djurtransporter tack vare Hälsingestintans mobila slakteri, det enda i sitt slag i Europa.

Vi är specialister på köttkvalitet i och med att våra duktiga styckare i Eskilstuna sköter hängmörning och styckning. Vi hänger och mörar Gårdsnöt enligt vår egen unika metod för bättre smak.

Våra produkter har en unik digital spårbarhet och är märkta med en QR-kod så att du kan läsa om gården och djuren närhelst du önskar.

Hälsingestintan Frilandsgris

Uppfödning av Hälsingestintan Frilandsgris sker på öppen betesmark där grisarna föds upp med tillgång till hyddor för utegrisning där grisarna går fritt.

Utegrisning innebär en större manuell arbetsinsats jämfört med konventionell grisuppfödning vilket medför en högre kostnad  men vinst i form av en mycket bättre tillvaro för grisarna.

Hälsingestintan Frilandsgris
HÄNGMÖRNING - ETT GAMMALT HANTVERK

HÄNGMÖRNING - ETT GAMMALT HANTVERK

Förr i tiden var det vanligt att använda metoden hängmörning. Man gjorde det för att höja ätkvalitén. På Hälsingestintan gör vi som förr i tiden och hänger alla detaljer på djuret i 6-9 dagar i en speciell hängningshall med rätt luftfuktighet och temperatur.  

När vi sedan styckar köttet tar vi undan biffstockar mm och hänger på ben en vecka till eller ännu längre om kunden önskar det. När köttet hängs startar en process inne i själva köttet som gör att proteinerna i cellerna bryts ned vilket gör köttet mört och fint. 

I samband med mörningsprocessen dunstar även en hel del vatten från köttet. Det innebär att köttet får en kraftigare smak och ger mindre vätska vid tillagning. Det hängmörade köttet får en helt annan karaktär och går inte att jämföra med ohängt kött, både vad gäller smak och konsistens. 

STYCKNINGSSCHEMA

Ett biffdjur styckas i flera detaljer som alla är olika vad gäller tillagning och smakupplevelser. Klicka här för att lära dig mer om alla styckningsdetaljer.

STYCKNINGSSCHEMA
HÄR HITTAR DU VÅRT KÖTT